Sprawozdanie z zebrania zarządu osiedla

Sprawozdanie z zebrania Zarządu Osiedla Grzybowego

piątek  27.10.2023  godz. 20.15

Lista obecności:

Członkowie zarządu: Dariusz Rybka, Maria Wosicka-Bura, Renata Ramos, Andrzej Wielgosz, Tomasz, Bratkowski, Jarosław Dudkiewicz

– obecnych na 9-ciu członków zarządu 6-ciu – quorum uzyskano

Znakiem (***) oznaczono tematy do wyjaśnienia z Urzędem Gminy, zgodnie z decyzją zebrania

1/ Budżet inwestycyjnego na 2023 – stan realizacji

a/ budżet centralny

Wydatki majątkowe dla Osiedla Grzybowego zapisane w budżecie Gminy Suchy Las na rok 2023 :

• wykonanie nawierzchni ul. Krucza – w trakcie realizacji (odbiory do listopada br.); kwestia nasadzeń z ZL
  • projekt i budowa ścieżki rowerowej pomiędzy ulicami Ptasi Zaułek a Słowicza  – zakończono w I półroczu
  • budowa ścieżki rowerowej łączącej ul. Muchomorową z ul. Złotnicką (od Nektarowej do Ptasiego Zaułka) – zakończono w I półroczu
  • zagospodarowanie polany pod lasem kontynuacja (II etap) – zakończono w I półroczu
  • koncepcja przebudowy placu grzybowego (tryb konkursowy) – oczekiwanie na prezentacje konsultacyjną pracy konkursowej – planowane spotkanie z mieszkańcami, którzy wyrażą zainteresowanie tamatyką (***)
  • wymiana  oświetlenia ulicznego na ledowe – w trakcie prac – wysłano pismo do Wójta z 28.08 br.– po ZM w dniu 11.09 wciąż napływają wnioski np. ciemno na skrzyżowaniu Muchomorowa z Kurkową – należy zadać pytanie jakie i kiedy będą deklarowane efekty zmian (***)

b/ Zadanie Lokalne ‘2023 – omówienie zgodnie z uchwałą ZM nr 24/2022 z 12.09.2022 i pozostałe kwestie z ZL (stan na 25.10 br.)

• działalność społeczna integrująca mieszkańców  25 000 zł

pozostało (stan na 25.10 br.):

par. 4110 – 122,63 zł

par. 4170  –  346,00 zł, kwoty umów z instruktorami Marek Zboroń; Sandra Wawrzyniak; kilka set złotych

par. 4210 – 1092,79 zł,

par. 4220 –     81,23 zł,

par. 4300 –  748,96 zł

brakujące środki na zaplanowane działania integracyjne pokrywane będą z działań sponsorskich –

– w sprawie pozyskania dodatkowych środków – rozmowy z zarządem osiedla SL, z OPS w SL oraz prywatnymi sponsorami

– zarząd przedyskutował jak zmodyfikować aktywności społeczne w stosunku do możliwości finansowych tak by ograniczyć konieczność pozyskiwania środków sponsorskich

• zakup przenośnej „ukrytej” kamery (do użytkowania wspólnie z sołectwem Złotniki Wieś)  po 1500 zł – po wymianie korespondencji zgłoszono z UG zadeklarowano włą-czenie nowego urządzenia do bieżącej eksploatacji – sprawa do wyjaśnienia, bo złożone wnioski do Straży Gminnej, nie wiele dają – patrz wyjaśnienia (***)
  • zakup statywu mikrofonowego 200 zł  – nie wykonano (***)
  • zakup przenośnego ogniska 800 zł – zamiana celu decyzją ZM z 24.04 br. – na integracje
  • powierzchnia tartanowa wokół deszczownicy na boisku 15 000 zł – zakończono
  • modyfikacja nasadzeń na skwerze Jaskółcza/ Muchomorowa 8 000 zł – do wykorzystania te środków na zmiany w obrębie placu grzybowego oraz inne miejsca na osiedlu –uchwała ZM   z 24.04 br. – temat w trakcie działań naszej komisji po spotkaniu w m-cu wrześniu br. z ref. komunalnym UG – pytanie do UG o konkretne działania (***)
  • zagospodarowanie skweru przy rondzie Nektarowa/Muchomorowa 2 500 zł – jw. być może nasadzenia przy polanie po uzgodnieniach jw. (***)
  • integracyjne warsztaty wyjazdowe koła brydżystów 2 000 zł – zrealizowano
  • wsparcie inicjatyw harcerskich szczepu NOMADA 2 000 zł – do wyjaśnienia – sprawa w korespondencji z p. Urbaniak z UG
  • wsparcie jubileuszu OSP Zielątkowo (9.09 br.) 1000 zł – zrealizowano
  • działalność bieżąca Zarządu. 400 zł – częściowo wykorzystane – kwiaty na uroczystości patriotyczne 11.11

2/ Działania integracyjne i statutowe (od okresu wakacji):

a/ Plany aktywności – stały plan działań i inicjatywy jednostkowe:

– na bieżąco aktualizowane na osiedlowej stronie stały grafik zajęć tygodniowych                 https://www.facebook.com/groups/662486184524923/ oraz na stronie osiedlowej

– omówienie dotychczasowych działań od wakacji letnich i terminy oraz propozycje zajęć w nowym sezonie 2023/2024

* HELLOWEEN – w dniu 31.10 (wtorek) impreza – zabawa dla dzieci na boisku przy Sosnowej jako wspólna inicjatywa z sołectwem Jelonek

* w stosunku do stałego grafika zajęć wprowadzono dodatkowo cykliczne „pchle targi” dla młodych mam – najbliższy przewidujemy ewentualnie w okolicach ubierania choinki tj. 25 listopada – ustalono  (sobota) – w ramach akcji Joanny Bailey

* kontynuacja warsztatów zielarskich, przy tym powstały podcykle ćwiczeń ajurwedyjskich (K. Janczurewicz ) aromaterapia (A.Grześkowiak )) oraz zajęcia z refleksologii (M. Welsch) a także niewykluczone inne

* kontynuacja w porozumieniu OPS nowe zajęcia „joga na krześle” dla seniorów

* czwartkowe warsztaty z angielskim dla dzieci (K. Nalewalska); jako oddzielne dla trzech grup wiekowych – czwartki;

* zajęcia taneczno-rytmiczne dla dzieci (pon. g. 17.00) oraz joga dla dzieci (czw. g. 15.45) prowadzi od września Maja Karolczak;

* zajęcia zuchów (czwartki) i harcerzy starszych (niedziele) szczepu NOMADA w świetlicy;

* koło brydżowe skróciło zajęcia środowe i sobotnie – by mniej być uciążliwym dla otoczenia; dyskusja o finansowaniu tych zajęć

* w sierpniu wykonano prace remontowe świetlicy;

* zawiązanie współpracy ze Stowarzyszeniem FIGHTER na osiedlu, po zajęciach letnich planowane w porozumieniu z Policja i Strażą Gminną zajęcia dla seniorów i nie tylko o bezpieczeństwie;

* planowane także zajęcia z Pierwszej Pomocy (współpraca z jednym z mieszkańców)

* planowane dla dzieci KOLOROWE LABORATORIUM – okolica świąt lub w okresie ferii zimowych;

*- biesiadne plenerowe spotkanie uczestników zajęć dla seniorów – górka saneczkowa w dniu 14 października

* wyjazd na grzybobranie do Jaracza – w dniu 21 października – udział ponad 100 osób;

* w dniu 25 sierpnia odbyło się po raz czwarty kino plenerowe na boisku przy ul.  Sosnowej

* w dniu 26 sierpnia delegacja osiedla wzięła udział w dożynkach w Chludowie a 1 września w uroczystościach patriotycznych w Łagiewnikach;

* w dniu 2 września na boisku przy Sosnowej miała miejsce Biesiada Jelonkowa z okazji X lecia sołectwa, w której zarząd współorganizacyjnie wziął udział

* udział delegacji w obchodach 100 lecia OSP Zielątkowo w dniu 9 września

* impreza integracyjna z zarządem osiedle SL – 23 września sobota – górka saneczkowa

* ad hoc organizacja spotkania z posłem Adamem Szłapką na naszym osiedlu w dniu 4 października po licznym udziale mieszkańców w Marszu w Warszawie w dniu 1 października

* w dniach 9 do 18 października świetlica byłą nieczynna z powodu ustanowienia komisji wyborczej w Wyborach Parlamentarnych

* w dniach 6-8 października miał miejsce integracyjny wyjazd warsztatów Salsation do Grzybowa k. Kołobrzegu

* planowane nowe zajęcia joga dla dorosłych w świetlicy (Joanna Gronek) – sondażowe zajęcia w poniedziałki o godz. 20.00

* kontynuacja i rozwój zajęć SALSATION na boisku przy Sosnowej – wtorki i czwartki godz. 19.00 – Sandra Wawrzyniak

* grupa Morsation – zaczyna zajęcia wspólne w soboty o 10.30 w Strzeszynku;

* zakończono tegoroczne zajęcia co ok. 2 tygodnie grupy Joga na polanie pod lasem (Ola Turkowiak)

* uruchomienie minipracowni komputerowej (Mateusz Mikołajczak);

* zajęcia szachowe dla dzieci – co piątek o 15.15 (młodsi) i 16.00 (grupa starsza) – Marek Zboroń

* trwają zajęcia grupy TAI CHI – co wtorek o 18.00; propozycja przesunięcia zajęć na 17.45 do 19.15

b/ inicjatywy planowane – w tym i na rok 2024:

– spotkanie kolejny podsumowujące salsation z sąsiednimi jednostkami w planowane wstępnie w Sali GOS na 9 marca 2024

– w dniu 22 kwietnia 2024 (sobota) tradycyjne sprzątanie świata (lasek) – na polanie pod lasem

– pomysł na organizacje balu osiedlowego – wzorem starych lat…karnawał 2024 – propozycja organizacji imprezy przez jedną z mieszkanek – lokalizacja: może nowa świetlica Złotniki Wieś?

– planowane w tym roku : wigilia dla dzieci i dorosłych w dniu 9 grudnia, propozycja potraw realizowanych przez ukraińskich sąsiadów; teatrzyk dla dzieci, występ chóru SOLI DEO, prezenty dla dzieci w porozumieniu z OPS i sponsorami

– wspólne ubieranie choinki na placu – termin ustalony 25 listopada  do uzgodnienia wraz z minikiermaszem produktów świątecznych jako formuła pchlego targu w świetlicy;

– niewykluczone spotkania z ciekawymi ludźmi inicjowane przez mieszkańców (sprawy zdrowotne, społeczne itp.); zajęcia w sprawie bezpieczeństwa i obrony własnej (FIGHTER)

– podjęto decyzje o nieorganizowaniu HALLOWEEN w formie tradycyjnej – zabawa animacyjna w dniu 31 października na boisku – ekipa z Podolan wspólnie z Jelonkiem

– inicjatywa festynu osiedlowego w 2024 r. w dniu 1 czerwca (sobota)

– wybory do nowego zarządu osiedla muszą się odbyć do 15 kwietnia 2024 – zainicjowano do sekretarza gminy – propozycja terminu 18 marca 2024 (poniedziałek)

Podany plan (propozycje) do UG

1 czerwca (sobota) – Festyn rodzinny na boisku przy ul.  Sosnowej z okazji Dnia Dziecka;

30 sierpnia (piątek) – kino plenerowe na boisku przy ul. Sosnowej

5 października (sobota) – GRZYBOWE na grzybobraniu – wyjazdowa impreza integracyjna

14 grudnia (sobota) – osiedlowa wigilia mieszkańców na placu grzybowym

c/ akcje charytatywne

– kontynuacja akcji charytatywnych: pomoc Ani Karolewicz,

– zbiórki nakrętek ( Mikołajek Brych z Golęczewa),

– wsparcie ochronki JUREK; kolejna akcja przekazania darów po 10.11 br.

– dalsze zbiórki na rzecz Ukrainy,

– dodatkowo wsparcie Jarka Stachowiaka;

– wsparcie starymi banerami na rzecz schroniska w Skałowie  – dalsze zbiórki;

– propozycja pchlego targu – zbiórki dla młodych mam wraz z kiermaszem świątecznego przed Bożym Narodzeniem – propozycja rozwoju tej akcji

d/ Planowane ZEBRANIA MIESZKAŃCÓW lub zarządu

• Zebranie wyborcze – propozycja złożona do UG na 18 marca 2024;
  • Zebranie wiosenne – II połowa maja lub połowa czerwca 2024 (propozycje do ZL’2025)
  • Zebranie zarządu – termin – początek lutego 2024

3/ Bieżące sprawy zarządu, kwestie interwencyjne:

– korespondencja z UG w sprawie świetlicy (ostatnie pismo….podjęte działania….)

i kolejne korespondencje – podjęte i opisane działania porządkujące na pismo mieszkanki z 12.09 br. (https://osiedlegrzybowe.zlotniki.com/2023/09/korespondencja-w-sprawie-lokalu-swietlicy/)

– odpowiedź zarządu w dniu 18.10 br. (https://osiedlegrzybowe.zlotniki.com/2023/10/c-d-korespondencji-w-sprawie-swietlicy/)

-– uruchomienie minipracowni komputerowej w trakcie zebrania zarządu; pojawi się specjalny komunikat do mieszkańców i chętnych na dalsze szkolenia i korzystanie z pracowni; uzgodnienia z Urzędem co do ubezpieczenia, spraw RODO, bezpieczeństwa świetlicy; wzmocnienia internetu; będzie komunikat w GS

– plan pracy komisji ds. zadrzewienia i modernizacji placu grzybowego – planowanie spotkanie komisji i planowane spotkania z ref. komunalnym UG w sprawie przedstawienia mieszkańcom koncepcji zmian – być może Zebranie Mieszkańców na początku grudnia ; (***)

– kwestia spotkania z p. Torbą w sprawie wypracowania ostatecznej formy III etapu zabudowy polany – termin spotkania zostanie ustalony pisemnie (***)

– inicjatywy komunikacji internetowej – rozwijanie newslettera (kilkadziesiąt dodatkowych osób w ciągu ostatniego roku); powstały nowe grupy messengerowe i what’supowe przy konkretnych grupach zainteresowań np. dla wymiany ciuszków i zabawek dzieci; zadziałała grupa chat przy grupie  fb dla bieżących kontaktów członków grupy; wzrost newslettera o ok. 30 osób przez ostatni rok

– dyskusja o kwestii kontynuacji budowy ścieżki rowerowej (pomiędzy odnogami Ptasiego Zaułka) – temat  poddany pod dyskusje z mieszkańcami i pod głosowanie na ZM; – co dalej ? zarząd w zaistniałej sytuacji wyraża opinie, że należy dokończyć budowę ścieżki w środowym odcinku na ul. Muchomorowej (***)

– sprawa oświetlenia ledowego – uwagi mieszkańców – pismo do Wójta https://osiedlegrzybowe.zlotniki.com/2023/08/sprawa-oswietlenia-ledowego-pismo-do-wojta/ ; pismo Wójta z 06.09 br. – kwestia egzekucji uwag i wniosków składanych do Wójta i jego deklaracji na ZM w dniu 11.09 br.– brak odpowiedzi – pismo ? (***)

4/ Inicjatywa wniosków do centralnego budżetu gminy na 2024 – omówienie efektów uchwały ZM nr 30/2023 z dnia 11.09 br.

Osiedle Grzybowe (propozycje ustalone z radnymi z osiedla):

głosowanie oddzielne na Zebraniu Mieszkańców – szczególnie pkt. 1/ – uchwała nr 30/2023

1/ Budowa drogi rowerowej na ul. Muchomorowej – brakujący odcinek pomiędzy odnogami Ptasiego Zaułka  – pełne wsparcie dla pomysłu

2/ Nowe nasadzenia we wskazanych przez komisje miejscach – trwają uzgodnienia z UG – jw.

3/ Zagospodarowanie polany pod lasem III etap wg. projektu – dokończenie zadania z korektami zarządu co do ostatecznego kształtu stanowiska biesiadnego. – spotkanie z UG (***)

4/ Docelowa nawierzchnia ulicy Pawiej; – w razie braku środków temat nie wydaje się b. pilny

5/ Chodnik pomiędzy przystankiem autobus. na Sosnowej a ul. Rydzową (ok. 120 mb) wraz z przejściem dla pieszych w ciągu Jodłowa/ Rydzowa;

6/ Chodnik – dojście do przystanku PKM-ki pomiędzy ulicą Bocianią a Złotnicką – ok 30 mb.

7/ Modernizacja kanalizacji deszczowej w ul. Sosnowej (lub budowa studni chłonnych dla odwodnienia terenu po nawałnicach);

8/ Projekt budowlany (techniczny) modernizacji placu grzybowego – po zatwierdzeniu tegorocznej koncepcji (***)

9/ Dodatkowe lampy oświetlenia ulicznego w ul. Rydzowej oraz Kurkowej (przejście do Nektarowej) + dodatkowo propozycja  lampy na polanie

10/ Dodatkowa kamera systemu monitoringu na ul. Opieńkowej od strony Muchomorowej

11/ Powołanie „centrum środowiskowego” – świetlica na ul. Nektarowej – wobec wprowadzonych licznych działań wokół świetlicy na placu grzybowym zarząd nie popiera przeniesienia zajęć do tego miejsca – jedynie w ostateczności konkretne imprezy

5/ Tematy inne:

• 1/ poprawa stanu nawierzchni ulic – szczególnie rejonu trasy autobusu – Jaskółcza i Muchomorowa oraz wyjątkowe dziury w ul. Maślakowej (chodnik); tu propozycja zarządu do Wójta o ustanowienie stałych przeglądów wszystkich ulic wraz z zarządem np. po zimie – rozbieżności pomiędzy wiosennym protokołem a stanem faktycznym; zaprezentowano marcowe protokoły firmy konsultingowej pracującej na rzecz UG (***)
  • 2/ poprawa bezpieczeństwa ruchu na ulicach w tym na tzw. skrzyżowaniach równorzędnych – zrealizowano propozycja Wójta świetlnych tablic informacyjnych na wjazdach na osiedle na ul. Sosnowej i Muchomorowej – propozycja montażu luster bezpieczeństwa w czterech miejscach – uwaga mieszkańców – tablica w ulicy Sosnowej jest nieczytelna(***)
  • 3/ problem przyłączy wodociągowych w nowszej części osiedla – zaszłości po upadłym deweloperze – problem AQUANET-u – omówienie stanu działań – ok. 120 umów udało się zrealizować – stan spraw wyjaśnienia dla mieszkańców
  • 4/ sprawa prac przy docięciu klinów widoczności, wierzby na ul. Opieńkowej, pozimowego sprzątania ulic i zarastających chwastów przy chodnikach; wskazywany rejon ścieżki rowerowej (***)
  • 5/ wciąż zgłaszane są prośby o obniżenie krawężników dla wózków dziecięcych przy przejściach ulicznych – propozycja w trakcie przeglądu dróg – kiedy działania (***)
  • 6/ parkowanie samochodów dostawczych (większych niż osobowe) w rejonie placu grzybowego – działania doraźne czy oczekiwanie na działania komisji ds. placu grzyb.?;
  • 7/ problem nadmiernego ruchu tranzytowego na skrzyżowaniu Złotnicka / Obornicka po uruchomieniu marketu NETTO – wyjaśnienia stanu prac koncepcyjnych urzędu; kwestia uzgodnień z ZDP w sprawie rejonu MPZP Jelonek przy Złotnickiej i wjazdu do LM – wyjaśnienia co do działań urzędu – omówienie prac jednej z komisji Rady Gminy;
  • 8/ sprawa terminu uruchomienie monitoringu osiedlowego po modernizacji – zasady funkcjonowania i możliwości korzystania z niego przez mieszkańców; wniosek o dodatkową kamerę na ul. Opieńkowej; problem funkcjonowania – działania radnych; (***)
  • 9/ jaki jest stan działań wokół budowy ścieżki pieszo – rowerowej na ul. Złotnickiej do stadniny FIORD (projekt jako zadanie budżetowe) – wyjaśnienia ze strony wójta – pisma radnego do  ZDP (***)
  • 10/ udział w uroczystościach patriotycznych 10 i 11 listopada – delegacja osiedla weźmie udział;
  • 11/ ryciny mieszkanki Dagmary Rycickiej – dar do udekorowania świetlicy

Spotkanie zakończono ok. 23.00

Kolejne spotkanie zarządu przewiduje się w lutym 2024 .

Propozycja dyżuru radnych w II połowie listopada – piątek 24.11 godz. 18.00

Protokołował  J.D.